Het topic rond ‘Idea Meritocracy’ is vooral bekent geraakt door Ray Dalio, de founder van Bridgewater Associates, één van de grootste hedgefunds ter wereld met meer dan 150 miljard euro in beheer. Het succes van Bridgewater is aan vele zaken te danken, maar Ray Dalio geeft mee dat zijn idee meritocratie hier een grote rol in heeft gespeelt.
Het concept is simpel, de uitvoering niet zozeer. Hetgeen wat hiermee bedoelt wordt is dat de meeste ‘macht’ wordt toegeëigend aan het beste idee en niet zozeer wie het voorstelt. Een krachtig principe want vandaag de dag heerst bij de meeste bedrijven de cultuur dat wie ideeën voorstelt belangrijker is dan het idee zelf..
In theorie zou je willen dat alles voorkomt uit de beste ideeën, maar de realiteit is zo complex dat dit niet altijd eenvoudig is. Je kan het concept dus vooral nastreven, maar het volledig behalen zal nooit mogelijk zijn. Echter is perfectie hier niet het idee, maar het najagen ervan wel.
Technologie en algemene vooruitgang alsook automatisering zorgt er meer en meer voor dat de grootste impact die we kunnen hebben vooral ligt in de keuzes die we maken omtrent de uitvoering, in plaats van de uitvoering zelf. De uitvoering zelf is vaak niet meer dan het gevolg van de keuzes die we maken.
Een heel eenvoudig voorbeeld kan gaan over een marketing actie; Het opmaken van de ad zelf is vaak ‘het gemakkelijkste’, maar welke copy gaan we schrijven, wat is het doel ervan en wie gaan we specifiek targeten, zijn allemaal het gevolg van keuzes die we maken.
In veel bedrijven worden beslissingen gemaakt op basis van autocracy, iemand met macht over de eindbeslissing, of een democratie, waarbij iedereen evenveel impact heeft op de beslissing. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar het voordeel van een idee meritocratie is dat al het beslissingsrecht naar de beste keuze gaat.
Het gevaar van de andere modellen is dat ze weinig rekening houden met onze onbewuste arrogantie en emotionele attitude waarin we denken dat onze mening ‘waar’ is en zijn dus de meeste van onze keuzes hiervan een direct gevolg. Het spreekt voor zich dat voor belangrijke beslissingen dit niet de gewenste modus operandi is.
Eerlijkheid bestaat vooral uit eerlijk zijn met onszelf. We zijn emotioneel gehecht aan onze eigen beslissingen, wat belangrijk is om te benadrukken, alsook laten we onszelf leiden door confirmation bias, waarin we vooral onze meningen proberen te bevestigen in plaats van ontkrachten.
Ook in de omgedraaide beweging is het enorm belangrijk dat we de kans krijgen om eerlijk te zijn. Ongeacht het senioriteitsniveau is het belangrijk om twijfels en tegenargumenten op tafel te kunnen leggen.
Goede keuzes maken start bij beschikken over goede informatie. Als die volledige informatie er niet is, wordt de juiste keuzes maken enorm moeilijk. Als keuzes maken een soort van politiek spel wordt, waar je als organisatie gemakkelijk in kan verdwalen, gaat het niet meer over de impact die beslissingen heeft maar hoe goed je bent in consensus verwerven.
Het komt er op neer dat je gelooft in de mensen waarmee je samenwerkt. Je hebt ze in de eerste plaats aangenomen omdat je ervan overtuigd bent dat er een toegevoegde waarde is, dus creëer een cultuur waar die waarde naar buiten kan komen.
Wegens de enorme kracht van technologie zijn er al een heleboel algoritmes die voorstellen kunnen doen of inzichten kunnen bieden over zaken waar we onmogelijk (of pas na heel lange tijd) zelf toe zouden kunnen komen. De kunst is om de juiste tools in je organisatie in te zetten die de juiste inzichten bieden om keuzes op te kunnen baseren.
Los daarvan wordt het ook belangrijk om keuzes en argumenten van mensen zelf een ‘gewicht’ te geven. Hier zijn een heleboel methodes voor, maar om in het thema te blijven, heeft ook Ray Dalio hier een tool voor ontworpen die in de organisatie gebruikt wordt, namelijk de Dot Collector. Als je daarover meer wil te weten komen, kan je dat terugvinden op de site van Principles (wat ook de naam is van zijn boek).
Als organisatie kan je maar één ding juist of fout doen en dat ligt in de kern van de keuzes die je maakt. De ‘juiste’ keuze maken is onmogelijk, maar ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk de keuzes maakt die het gewenste resultaat met zich meebrengen is een realistisch doel en moet onderdeel zijn van elke organisatie.
Hoe maakt jouw organisatie keuzes?
PS. Je kan deze korte Ted Talk van Ray Dalio bekijken als je nog meer te weten wil komen.