Elk bedrijf dat op een gestructureerde manier bezig is met hoe de wereld naar de organisatie kijkt heeft een brandboek. Dit bestaat uit logo’s, tone-of-voice, missie omschrijving, kleurenpatronen en overal hoe een brand in the picture gezet moet worden.
Toch heeft zeker niet elk bedrijf een employee handbook desondanks dit ook dezelfde toon kan zetten als een brandguide, maar dan meer over hoe je bedrijf kijkt naar haar eigen mensen.
Een bedrijf is als een echte tribe, een groep mensen die vrijwillig samen werken om een gemeenschappelijk doel te behalen. Uiteraard is het ene bedrijf het andere niet en zijn over het algemeen minder mensen enthousiast over hun werk dan dat mogelijk is. Dit heeft te maken met de bedrijfscultuur en is één van de belangrijkste onderdelen dat een bedrijf écht doet werken.
Bedrijfscultuur voelt als iets heel vaag en moeilijk meetbaar. In zekere mate is dit ook waar, alhoewel er enorm veel tools en kennis is om dit te sturen (Zoals de eNPS score), maar dat mag geen uitvlucht zijn om geen aandacht te spenderen aan de interne cultuur.
Het bedrijf zet de toon van de cultuur. Een employee handbook kan dus perfect dienen om niet enkel de ‘legal’ zaken in te verwerken, maar geeft ook de ruimte om te spreken over de normen en waarden, de manier van omgaan om situatie’s en de algemene kijk op zichzelf.
Het zorgt er niet alleen voor dat er duidelijkheid is over hoe het bedrijf de cultuur ziet en conflicten of authoritair gedrag meer uit de weg gaat, maar zorgt voor een vlottere onboarding en trekt mensen aan met een soortgelijke visie op hoe een werkcultuur er moet uitzien.
Kort samengevat: Een employee handbook is geen legal document, maar een poging om de visie van het bedrijf op haar mensen zo universeel mogelijk te verspreiden.
Er is geen vaste structuur maar dit kan jou eventueel al op weg helpen.
• De visie. Spreek over hoe het bedrijf is ontstaan, wat de visie & missie is, over de normen en waarden, etc. Spreek niet alleen over ‘jezelf’ (ergo het bedrijf) maar ook wat de mensen van jou mogen terugverwachten.
• De mensen. Spreek over hoe het bedrijf mensen ziet. De omgang met elkaar, de omgang met het bedrijf, hoe samen werken en wat er niet getolereerd wordt. Probeer mensen te verbinden en dichter bij elkaar te brengen.
• De usuals. Spreek ook over opleidingsbudgetten, hoe vakantie er uit ziet, de normale work-flow van een dag, etc. Dit zijn de enorm concrete zaken waarover duidelijkheid moet zijn.
Niets moet, alles mag. Maak van het employee handbook geen saai document dat voelt als een ‘typisch onderdeel’ waarbij alle medewerkers eigenlijk diep zuchten, maar maak er iets fun van. Maak er iets van dat ervoor zorgt dat jouw mensen met trots verwijzen naar het handbook.
Er bestaan 1000’en formats van een employee handbook. Langs de ene kant heb je de letterlijk ‘one-pager’ handbooks, zoals dit voorbeeld van NordStorm, en langs de andere kant heb je de langere handbooks zoals die van Netflix die uitgebreide slides en ook nog een aparte ‘cultuur-pagina’ hebben.
Andere interessante voorbeelden zijn deze van Hubspot, Facebook en Sterling met elk hun eigen stijl. Kijk gerust naar voorbeelden als inspiratie maar maak er je eigen ding van. Cultuur is overal uniek, gebruik het als troef!
PS. De CEO van Netflix, Reed Hastings, heeft net een boek geschreven over hoe hij tot de cultuur van ‘No Rules Rules’ is gekomen.